Kako je stambeno tržište nekretnina u Srbiji prošlo tokom pandemije Covida?
iz kategorije Blog

Covid deluje kao multiplikator za međunarodno tržište nekretnina.

Globalni trend je jasno vidljiv. Visok državni dug, ne samo zbog programa potrošnje na Covid, doveo je mnoge zemlje u dužničku krizu. Jeftin novac i strah od inflacije tjeraju ljude širom svijeta u imovinu - to su zlato, deonice i nekretnine. Međutim, pre Covida već je postojala velika potražnja za nekretninama. Mnoge potrebe za atraktivnim stanovima sada se više ne mogu podmiriti, posledice su dodatno podsticanje tražnje i cena. Na regionalnom nivou, promena potražnje za nekretninama sa posebnim lokacijskim prednostima takođe je primetna već neko vreme. Naročito cveta tržište nekretnina u velikim i atraktivnim glavnim gradovima. Međutim, zemlje sa potencijalom za ekonomski razvoj sve više dolaze u fokus. Fokus je na istočnoj Evropi, a posebno jugoistočnoj Evropi.

Opširnije
Srbija zemlja sa svetlom budućnošću u oblasti nekretnina
iz kategorije Blog

Srbija, koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi, zemlja je koja nudi veliki potencijal za ulaganje u infrastrukturni sektor. U isto vreme, zemlja je takođe postala od velikog interesa za investitore u nekretnine, ne samo zbog svog centralnog položaja u regionu Balkana, već i kao tranzitna zemlja za transport robe i ljudi iz Azije u Evropu. Građevinsko tržište u Srbiji, zajedno sa tržištem infrastrukture, koje je godinama bilo napušteno zbog rata, razvija se vrlo pozitivno uz pomoć međunarodnih organizacija, posebno EU. Potražnja za nekretninama stalno raste. Cene i prinosi ostaju atraktivni prema evropskim standardima.

Opširnije
Nekretnine u Srbiji
iz kategorije Blog

Urbanizacija je megatrend budućnosti. Pokreće ga povećana povezanost. Do 2050. godine više od 60% svetske populacije će živeti u gradovima. Ove promene, u kombinaciji sa brzim rastom, zahtevaju novo infrastrukturno planiranje. Moraju se razmotriti energetski efikasnije zgrade, novi koncepti transporta i smanjenje zagađenja i otpada. Posebno mlade zemlje u razvoju, poput Srbije, razmišljaju o ovim trendovima i postaju sve privlačnije i za strane investitore u srpske nekretnine.

Opširnije
Srbija zemlja sa visokim potencijalom
iz kategorije Blog

Korona ističe slabosti globalnih lanaca snabdevanja. Velike ekonomije poput Nemačke morale su priznati svoju veliku zavisnost od složenih veza snabdevanja sa neevropskim zemljama poput Kine. Čitave industrije imale su probleme sa snabdevanjem i proizvodnjom zbog velike zavisnosti od Kine.

Opširnije